Yoga Dance en Natuur Retraite 20-25 oktober 2024, Bulgarije

Voor een volledige connectie met jezelf en om los te komen van je innerlijke struggles

Wij zijn ons bewust van wat er om ons heen gebeurt en wat voor impact dat op ons heeft. Wij kennen en herkennen onze emoties en zijn bewust van onze reacties en toch…, die oneindige gedachtestroom. Hoe doen de yogi’s dat en wat is het geheim van een rustige, vrije en kalme geest? Het stemmetje in ons hoofd, soms luidruchtig, soms minder, maar continu aanwezig en met commentaar op alles.

Door het beoefenen van yoga, ademtraining, dansen, mediteren en momenten van stilte zullen we het stemmetje tot zwijgen brengen en de onrustige geest kalmeren. Hierbij betrek ik actief de natuur. Bij verschillende bijzondere, door de natuur gevormde fenomenen zal je jezelf tegenkomen en omarmen. Want, hoe zou je leven er uit zien als je geen innerlijke issues, blokkades of zelfsabotage meer hebt?

Het is koud en het sneeuwt. Alles begint wit te worden. De dagen zijn kort en ik haast me om naar een magische plek te gaan. Heb veel verhalen en legendes gehoord, dus ik moest het echt zien. Onderweg is het te rustig. Ik rij voorbij de parking, verderop draai ik om en langzaam parkeer ik netjes niet ver van de ingang vandaan. Het is stil. Alleen het vallen van de zachte sneeuw is nog waar te nemen. Ik loop naar binnen via een enorm gat, de ingang van de grot. Kijk om mij heen en vervolg mijn pad. Durf nog niet omhoog te kijken. Voorzichtig stap ik verder, enkel hoor ik de steentjes onder mijn schoenen en mijn hartslag. Verderop stop ik en sluit mijn ogen. Oké, even terug bij mezelf komen. Ik stel mij de vragen: wat verwacht ik te zien, kloppen al die legendes, word ik van boven bekeken en wat is er zo bijzonder eigenlijk? Nee, ik voel het al, ik voel echt de blik van boven. Langzaam draai ik mijn hoofd omhoog en open mijn ogen. ..Twee grote perfect symmetrische amandelvormige ogen kijken naar mij. De ogen zijn helder grijs door de kleur van de hemel. Ik zie de neus en de mond. Ik zie een gezicht, maar vooral de ogen. Gods ogen. Ja ik ben in de grot genaamd ‘Gods ogen’, ook Prohodna genoemd door de Bulgaren. Adembenemend. Ik voel me klein, maar ook groot. Ik voel me nietig en tegelijkertijd alles. Ik ben krachtig en ook zo fragiel. Er borrelt van alles door me heen. Ik praat tegen de Gods ogen, ik stel vragen, ik lach ze toe… en eigenlijk praat ik met mezelf. Ik zie mezelf via de Gods ogen en voel me gelukkig en dankbaar dat ik dit mag beleven.

Mijn ervaring en kennis deel ik graag met je. Jezelf op een ander manier waarnemen. Je gevoelens herkennen. Het stemmetje in je hoofd tot zwijgen brengen zodat je het dagelijkse leven vol zelfvertrouwen en passie door gaat brengen.

Welkom op mijn retraite Yoga & Natuur Retraite, Bulgarije

20-25 oktober 2024

Boek nu →

Meer informatie →

Bulgarije?

Bulgarije is een van de oudste landen van Europa. Een land met een eeuwenoude cultuur, talloze historische bezienswaardigheden en prachtige nog onontdekte natuurlandschappen.

Archeologische vondsten tonen aan dat er al 50.000 tot 100.000 jaar geleden mensen in Bulgarije woonden. Ze leefden van de jacht, de visserij en het verzamelen van kruiden en wortelen. In de 7e eeuw wordt de eerste Bulgaarse staat gevormd door de Donau-Bulgaren en de lokale Slavische bevolking.

Bulgarije heeft een schitterend landschap met wel meer dan 2000 grotten. In veel Bulgaarse grotten zijn tekeningen van de eerste bewoners te vinden.

Afbeeldingsresultaat voor yoga in de bergen

Wil jij er ook even helemaal alleen voor jezelf zijn? Wil je de dagelijkse patronen loslaten en ben je toe aan verdieping? Dan is deze retraite absoluut iets voor jou.

Retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’ of ‘afzonderen’. Tijdens een retraite kan je je even helemaal terugtrekken en ontspannen in een prachtige natuurrijke, rustige omgeving.

Je kan de eindeloze gedachtestroom, zorgen en angst over de toekomst en emoties door het verleden even helemaal laten gaan en je volledig richten op het nu.

Door de ochtenden in stilte door te brengen, met zo min mogelijk afleiding, zal je tot nieuwe inzichten komen die je persoonlijke ontwikkeling en groei zullen bevorderen.

Meer bewegen, meer ontspannen, dat klinkt bijna als een tegenstelling. En toch is het voor iedereen belangrijk om beide in je leven in te passen. Bewegen houdt ons lichaam gezond en sterk. Ontspanning geeft onze geest en lichaam rust. Zo blijven we in balans.

Wat nou als je het allebei tegelijk kunt doen? Wat als je je lichaam kunt trainen op kracht en stabiliteit, terwijl je je geest traint op concentratie en kalmte? Dat kan. Met Yoga Dance, Yoga Nidra, ademtraining en wandelsessies. De zonsopkomst bijwonen in de ochtenden in de achtertuin van de accommodatie. Mediteren en visualiseren onder de Gods ogen. Lopen langs de turquoise karstbron Panega. Een bezoek brengen aan een oud rotsklooster en nog veel meer.

Waar?

Het dorp Dabravata is een plek midden in rust en stilte op 1 uur rijden van Sofia en op 500 meter hoogte. De streek is bekend als energiebron vanwege de prachtige natuur en de bijzondere grotten die duizenden jaren geleden tot stand zijn gekomen.

http://www.dabravata.com/Uploads/Gallery/IMG_4799195939f1-fd98-4545-9fca-4d28d537999a_large.jpg

Verblijf?

In Gasthuis Dabravata in het dorp Dabravata. Je verblijft in een comfortabele villa in een twee persoonskamer met twee eenpersoonsbedden en eigen wc en badkamer. Tegen een meerprijs en bij tijdige boeking kun je in een kamer voor jou alleen verblijven.

Verzorging?

Vol pension met retraite programma:

  • overnachtingen
  • volledig verzorgde biologische maaltijden
  • koffie, thee, dranken
  • het retraite programma

Exclusief de vliegreis en excursies buiten het programma.

Transfer is inbegrepen, persoonlijk haal ik je op van vliegveld Sofia.

Retraite programma?

We starten de dag met ochtendmeditatie en Yoga Dance en eindigen de dag met Restorative Yoga. Overdag bezoeken we bijzondere plekken, iedere dag lopen we een andere wandelroute en we verblijven veel buiten in de natuur. Er is veel ruimte voor jezelf, voor een leuk gesprek en voor je verhaal als je dat kwijt wil.

Afbeelding met vloer, overdekt, persoon, tafel Automatisch gegenereerde beschrijving

Gods ogen (Prohodna) is een karstgrot in de buurt van de accommodatie gelegen in een kloof van de rivier Iskar. De grot heeft twee oogachtige gaten in het plafond en is bekend als Gods ogen. Het is een plek bekend als energiebron. Hier onder Gods ogen gaan we mediteren en een sessie doen met rustgevende muziek van een geluidstherapeut.

Gerelateerde afbeelding

Saeva dupka is een grot in de buurt van de accommodatie. De grot heeft vele gangen en ruimtes. In de grot worden veel koormuziekuitvoeringen georganiseerd door de uitstekende akoestische omstandigheden.

grotten ronde van saeva dupka

Het Glozhene-klooster is een Oosters-orthodox klooster op de noordelijke hellingen van Stara Planina (Balkan gebergte) in Bulgarije.

http://www.panacomp.net/wp-content/uploads/2015/09/Glozhene-monastery-images-from-bg-470x353.jpg

Op 15 minuten loopafstand bevindt zich dit prachtige stuwmeer waar we kunnen mediteren en naar de stilte luisteren.

C:\Users\I.S\AppData\Local\Temp\17801.jpg

De Karstbron van De Gouden Panega

… “legende” vertelt…

https://3r-retraites.nl/wp-content/uploads/2020/01/Afbeelding1-1.png

Het water zakte heel snel en verdween. De molensteen maakte nog twee krakende bewegingen en stopte. Onder de steen heeft het net gemalen graan zijn laatste krakende geluid gemaakt net als zand tussen de tanden. Ongekende stilte. En de mensen en de molen waren sprakeloos geworden… Het is in het verre jaar 1876 gebeurd, ergens in de maand mei.

De molenaar keek nogmaals naar de molen en stopte zijn blik bij de oevers van de rivier. Hij geloofde zijn starende ogen niet en angstig bleef hij kijken naar de rivier. “Panega is weg”!!! De Gouden Panega was verdwenen. Op de plaats waar de wateren snel omlaag stroomde waren alleen kleine plassen overgebleven met nog levende vissen erin. In zijn ogen zou je de verschrikking en de honderden vragen kunnen lezen.

De boeren wisten op dat moment niet meer wat ze er van moesten denken en hoe ze verder konden. Urenlang staarden ze naar de hemel, bleven bidden en slagen kruizen in de hoop dat het wonder zou gebeuren. Angst voor het onbekende, droge molens, radeloze mensen. Een onbegrijpelijk en ongekend fenomeen… Na precies acht uur vult de uitgedroogde bron van de rivier Gouden Panega zich weer met water. Met vreugde rent de rivier weer omlaag langs haar oevers. De bekende geluiden van de molens herrijzen weer. Geluiden van het leven dat zijn gang weer volgt.

https://3r-retraites.nl/wp-content/uploads/2020/01/Afbeelding2-1.png

Dat is geen sprookje en ook geen legende. Het is een waar gebeurd verhaal, dat nog steeds van mond tot mond overgedragen wordt generatie na generatie. Het fenomeen is grondig bestudeerd door een Bulgaarse wetenschapper die de oorzaak ontdekte.

Volgens hem is er een ondergrondse kloof ontstaan. Om deze nieuwe lege ruimte op te vullen heeft de rivier precies acht uur de tijd nodig gehad en zijn daarna de wateren weer omhoog gestegen.

Rivier Gouden Panega verschilt van andere rivieren. Het is de enige rivier  met een bron die zich heel diep onder de grond bevindt. De rivier is slechts 45 km lang en haar wateren bevriezen en drogen nooit uit ongeacht het klimaat.

Gouden Panega is een goddelijke rivier die de naam van een Thracische godin draagt; de godin Panaka. Van oudsher is Panega een ware energiebron met genezende krachten. Er zijn oude gegraveerde stenen gevonden met geschriften erop ter ere van de goden Eskulap en Higiya. De stenen dateren uit de tijd van de Thraciërs en de Romeinen. Vandaag de dag bevinden deze bewijzen zich in het archeologische museum in Sofia.

De bron van Gouden Panega is een karstbron en is meerdere keren onderzocht door speleologen. Vaak zijn duikers ingezet om de diepte van de bron te kunnen meten. De laatste poging kwam tot 52 meter diepte onder het aardoppervlak en nog was de bron niet bereikt.

Tijdens onze retraite in oktober zullen we een geweldige wandeling maken via een ecotrail naar de bron van rivier Gouden Panega.

https://3r-retraites.nl/wp-content/uploads/2020/01/Afbeelding3.png

Hoe fantastisch kan het zijn om alleen de natuur en onze eigen stappen te mogen horen en bij deze energiebron een rustmoment met een meditatiesessie te beleven.

Met jou erbij is deze belevenis nog mooier :)))

Wanneer?

20-25 oktober 2024

Verblijfsduur?

5 dagen.

Investering?

Investeren (prijs): € 895,- all in en alleen in een kamer, excl. vliegticket
(inclusief overnachtingen, maaltijden, programma, transfer, exclusief vliegreis)

Vliegreis info:

Je vliegt vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Sofia. De vliegreis varieert tussen €150 – 200 retour per persoon. Ik haal je bij de aankomsthal op en breng je naar onze retraite accommodatie. Wens je Sofia te verkennen, dan kan je een overnachting in Sofia boeken en je reis zo verlengen.

Algemene voorwaarden: Voor alle reizen van Body & Mind by Vanja zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Heb je nog vragen, mail me dan, ik zal gauw contact met je opnemen

Heb je vragen:

contact@byvanja.nl

Contact →

Boek nu →

Algemene voorwaarden →

Afbeelding met hemel, fruit, water, zwembad Automatisch gegenereerde beschrijving