Body & Mind by Vanja | Over Vanja

Vanja Hristova | Body & Mind

Iedere zelfbewuste vrouw heeft een passie, soms diep verborgen

Mijn naam is Vanja Hristova. Op mijn achtste besefte ik al dat ik in het verkeerde land geboren was. Dit was een gevoel dat ik toen nog niet kon plaatsen, maar inmiddels weet ik dat mijn – toen al – sterke drang naar vrijheid en rechtvaardigheid niet pasten in het destijds heersende regime van mijn geboorteland: Bulgarije. Vanaf dat moment was alles wat ik deed, waren alle beslissingen die ik nam geënt op het bereiken van mijn doel: emigreren.

Doel bereikt, maar wat nu?

Na het gymnasium besloot ik verpleegkunde te gaan studeren. Mijn hart lag hier niet, maar dat zou me in het buitenland kansen bieden. Omdat ik alleen voor mijn zoontje zorgde stelde ik mijn emigratie een paar jaar uit, maar toen ik begin dertig was vertrok ik met hem naar Duitsland om daar te werken. Na enkele maanden settelden we ons in Nederland. We woonden toen nog in een piepklein kamertje, maar uiteindelijk kon ik een mooi groot huis kopen. Ik had alles bereikt waar ik altijd van droomde. Ik voelde me thuis in Nederland, had mijn zoon hier grootgebracht en ik had een goed lopende business. Toch was ik niet compleet gelukkig. Wat wilde ik verder met mijn leven?

Beweging brengt geluk en blijdschap

Sport en bewegen was altijd al belangrijk voor mij. Als kind bracht het me al geluk, blijdschap en energie. Het creëerde momentjes voor mijzelf alleen, die in mijn dagelijkse leven niet vanzelfsprekend waren. Op mijn zestiende gaf ik al aerobicslessen. Ik herinner me dat het workout boek van Jane Fonda uitkwam en dat ik heel de dag in de rij voor de winkel stond om het te kopen. De foto’s met oefeningen en instructies gebruikte ik om mijn eigen aerobicslessen samen te stellen. Toen wist ik dat ik in de toekomst iets met beweging wilde doen, maar toch kwam het pas veel later weer op mijn pad. Op moeilijke momenten hielpen yoga en pilates me er altijd doorheen. Ik besloot yoga (Nidra), pilates en yoga dance lessen te gaan geven.

"Ik volg inmiddels al een hele tijd de pilates en yoga dance bij Vanja en ik wil niet meer zonder. Naast flexibiliteit en kracht, geven de lessen ook rust en ruimte in het hoofd.

Vanja IS de les die ze geeft… dat maakt haar zo goed in wat ze doet. Alles klopt: van haar sterke, rustige uitstraling tot aan de oefeningen/bewegingen, de muziek en de dynamiek in de groep. Geen standaard lessen bij Vanja, maar altijd variatie en inspelend op de huidige situatie!

Topper, ga zo door en hoop nog lang van jouw fijne lessen te mogen genieten!"

Myrna

Body & Mind by Vanja

Ik heb zelf ervaren dat vrijheid en geluk een keus zijn. Dat je in beweging moet komen om je leven met meer voldoening te kunnen leiden. Je wereld vergroten, belemmeringen opzij zetten en kansen creëren, gevoelens ontdekken. Wanneer je gedachten in cirkeltjes blijven rondgaan is fysiek bewegen de beste manier om ook mentaal in beweging te komen. Ik wilde meer vrouwen op deze manier helpen. Zo ontstond het idee van Body & Mind.

Ik geloof namelijk dat iedere vrouw een bepaalde passie heeft, die verborgen ligt onder de systemen en patronen die ze in de jaren heeft ontwikkeld. Dat komt door opvoeding, de maatschappij, maar ook door plichtsbesef richting haar gezin.

In de jaren dat de kinderen klein zijn is stabiliteit voor haar het belangrijkst, begrijpelijk. Toch gaan die patronen haar op een bepaald moment in de weg zitten, vaak zodra de kinderen zelfstandiger worden. Waarom loopt ze steeds tegen hetzelfde probleem aan? Waarom trekt ze bepaalde mensen aan? Waarom voelt ze zich niet écht gelukkig? Er moet iets veranderen, maar wat en hoe?

Ik neem deze vrouwen mee op hun persoonlijke ontdekkingsreis, door middel van dansen (Dance & Fun), wandelingen (Walk & Talk) en het verzorgen van retreats (Learn & Grow). Hierin doorloop ik altijd dezelfde vijf stappen om het ultieme doel te bereiken: zelfliefde.

Van zelfbewustzijn naar zelfliefde in 5 stappen

1. Zelfbewustzijn

Ik wil het vanaf nu anders!

Je ligt regelmatig wakker en begint jezelf vragen te stellen. Ben ik eigenlijk wel gelukkig, voel ik me voldaan, ben ik blij met mijn leven zoals het is? Je zou het moeten zijn, maar je voelt het niet, er mist iets. Dat je je hiervan bewust bent is de eerste stap naar verandering.

2. Zelfkennis

Wat is hierin mijn rol?

Dit gevoel dat je hebt gaan we onderzoeken. Waar komt het vandaan, waarom reageer ik op een bepaalde manier, trek ik het zelf aan? Vaak zijn het bepaalde prikkels die iets bij je oproepen, op het moment dat je je daarvan bewust wordt, kun je het doorbreken en veranderen.

3. Zelfvertrouwen

Wat heb ik dan nodig?

Als je jouw triggers en patronen leert herkennen, dan kun je op dat moment kiezen om te reageren zoals jij dat wilt. Je hebt invloed op de situatie en dat geeft je vertrouwen in jezelf. Vanuit zelfvertrouwen kun je je horizon verbreden, jezelf verder ontwikkelen.

4. Zelfzorgzaam

Wat ga ik anders doen?

Je hebt altijd voor anderen gezorgd, maar nu is het tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen. Welke activiteiten en mensen in je leven kosten jou veel energie en van welke krijg je juist energie. Je leert je grenzen aangeven, zodat je jezelf kunt geven wat jij nodig hebt.

5. Zelfliefde

Ik kies voor mezelf!

Van geven worden wij mensen het gelukkigst. Maar juist als je ook goed voor jezelf zorgt en van jezelf houdt, kun je meer geven. Jouw kennis en kwaliteiten inzetten om de levens van anderen beter te maken, zonder jezelf ondergeschikt te maken.

Body & Mind by Vanja

Meld je nu aan en ontvang inspirerende nieuwsbrieven en blogs, die je elke dag kan gebruiken, rechtstreeks per e-mail. Na aanmelden ontvang je ook direct mijn e-book

‘365 tips, quotes en wijsheden’.

Ik wens je nu vast veel leesplezier!